Välkommen till Sveriges största forum för amerikanska bilar av alla årsmodeller!

På jakt efter min första Ram

Här diskuteras Dodge, Ram och SRT
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

På jakt efter min första Ram

Hej alla!
Jag har länge drömt om en pick-up. Men då jag pendlat 16mil ToR varje dag till jobbet så har det inte varit en möjlighet. Efter en omläggning åker jag nu istället 16mil i månaden för att komma till jobbet och hem! Dessutom mer OB så lite mer pengar in också :) Så nu känns det inte lika orimligt att skaffa en Ram.

Har jag behovet? Inte direkt, förutom att jag slipper be om hjälp när jag ska ex köpa nåt till huset, dra iväg på div båtar under sommaren el dylikt, plus att det är kul! Alternativet är att byta från BMW 3-serie till 5-serien, fyrhjulsdrift är ett måste, kan inte leva utan det nu :) Ramen drar ju såklart väsentligt mycket mer, men BMW är dyrare att försäkra tex. Många skulle ju kanske titta efter någon form av sportbil, men jag har mer användning av en pick-up än något sånt.

Letar efter en 1500 mellan 09-11(intagen före 31/12/11) nya faceliften och nya inredningen men med den lägre skatten. Högsta möjliga dragvikt på utökat kort, 3500kg? Jag föredrar sporten, lackade kofångare, helsvart inredning, helst huven med gälar. Men de är lite svårare att hitta tycker jag, framförallt är de dyrare. Min budget är på 250ish, så det kanske är orimligt att hitta något sådant, som dessutom inte gått överdrivet långt? En annan tanke är en laramie, sedan lacka och ev byta huv allteftersom.

Förutom standard grejerna, service, kam, div oljor/filter, bromsar. Något speciellt att tänka på runt de årsm?

Där var mitt första inlägg hos er, all form av hjälp tankar och tips är mer än välkommet. Vill försöka göra ett så lyckat köp som möjligt utan onödiga slarvfel eller dyl.

Med vänlig hälsning, Nick


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Annons
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Tilläggsfråga: bortsett från att det inte är lagligt. Hur håller en 1500 för att dra upp emot 5 ton? 3500kg är väl mer baserat på nån form avEU/svensk hittepåvikt snarare än vad bilen/draget faktiskt klarar. Trailern till båten är amerikans och får därav ändå inte köras fortare än 30 då den inte går att registrera in, så redan där flyger ju lagligheten i ekipaget redan med endast lite extra tyngd på pedalen.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: På jakt efter min första Ram

Hej!

Nej precis, att pendla 16 mil varje dag med en sådan bil vore inte det mest optimala, både vad gäller bränsleförbrukningen och slitaget som bär med sig kostnader och minskat värde, då hade man fått skaffa en billigare andrabil att pendla med. 5-serien är också väldigt fina, det är nog en smaksak vad gäller Ram vs BMW i detta fall, bl.a. då bägge står sig bra i kvalité.

De årsmodellerna av Ram är perfekta vad avser fordonsskatten, då blir den inte så extremt hög. Notera dock att faceliften kom 2013, från år 2009 och framåt så är det en helt ny generation om man jämför med modellår 2008, men det var kanske det du menade? :) Det är alltså inte enbart en facelift från 2008 till 2009 utan generation 3 till 4, varav faceliften för gen 4 kom 2013.

Sport och Laramie är två av de mest välutrustade modellerna, endera blir du nog helnöjd med, fast om du vill ha den sportigare modellen så hade jag nog inriktat mig på den direkt, så slipper det bli ett mellanting mellan Laramie och Sport om man börjar bygga om från det ena, inredningen skiljer sig också som sagt.

Som du skriver så är utbudet inte så jättebrett här i Sverige, det är svårt att hitta ett objekt som uppfyller ens samtliga krav. Det jag hade inriktat mig på främst är nog miltalen och ordentlig service, hade inte viljat ha en som rullat närmare 20 tusen mil, strax över 10 tycker jag är max.

Antar att du kikar efter en Ram med HEMI-motorn? De motorerna har vid dessa årsmodeller funnits med ett bra tag sedan introduktionen runt 2002, så alla barnsjukdomar/typiska fel osv. är så gott som borta.

Jag hade kikat extra noga så att drivlinan är välservad, vissa bilar vid de årsmodellerna har haft lite problem med bakaxeln samt drivaxlarna, så kolla om det finns någon dokumentation på dessa, både service och ev. renovering, dock är det inte ett så vanligt fel.

De flesta Ram av denna generation är intagna av företag varav man ofta kan få en mer klar bild av historiken, dvs. många av bilarna är importerade av företag som är registrerade importörer, så det kan man kolla lite extra efter.

Ang. dragvikten så tror jag att en Sport eller Laramie med dubbelhytt och 4x4 klarar av runt 4500 kg om den är rätt utrustad med allt vad gäller dragbalk till kylning, men det är inte så vanligt att de registreras med de vikterna, då behöver man ha tagit BE-körkort innan ändringarna för dragvikt tog vid, alternativt körkort för medeltung lastbil med tungt släp (eller tung lastbil..) om man tagit BE-körkortet efter ändringarna för dragvikt, samt att bilen ska registreras med den utrustning som höjer dragvikten, osv. Ett annat problem är det med släpet. Alla dessa punktera gör att de registreras för 3500 kg som max, i princip pga. de olika regler som finns (som du skriver).

Tror ingen 1500-serie kommer upp i 5 tons dragvikt dock, det är snäppet under men då gäller det andra modeller än Sport och Laramie, typ Tradesman.

Du har säkert läst detta i någon annan tråd, att man kan se utrustningslistan på Ramtrucks hemsida vilket är ganska kul, det är i princip som de VIN-decoders som finns till BMW fast med lite mer info, gå till http://www.ramtrucks.com/webselfservice/ram/Recall.html och i menyn till vänster "Your vehicle" så klickar man på Equipment Listing, därefter skriver man in det 17-siffriga chassinumret/VIN-nr och får fram en omfattande PDF-fil.

mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Precis som du sa, nya karossen och ny i redning med 5.7l Hemi. Finns många tidigare som är riktigt feta, men jag föredrar den nya inredningen samt att jag vill komma ifrån rattväxel, även navi skärmen. Finns förvisso på vissa äldre men är då mindre, efter 09 verkade det bli standard på Ramen, bortsett från SLT modellen.

Känns svårt att hitta lågmilare till bra pris, hittar jag en under 15000 så är jag nog nöjd alt lägga lite extra. Räknar med att köra runt 800mil, max 1000 per år. Hoppas kunna behålla värdet hyfsat iaf. Kommer ju heller inte gå som någon jobb-bil så fortsätter jag som jag gjort hittills med bilar så lär det inte bli några större skavanker heller.

Kommer nog göra som du sa också och sikta på en sport, det var den jag fastnade för så lika bra att leta efter en bil som är rätt, även vad gäller utrustning och mil, jag har inte bråttom :)

Ang vikten så självklart grundat på balken, kylningen är inget jag tänkt på. Vardagsbåten är inga problem, ca 1800kg inkl trailer. Men vi åker race några helger per år och den väger desto mer. Har dragit den med bl.a. en äldre king cab som är så gott som slut ändå, navara mm, men frågan är ju hur bra dom mår av det hehe

Ska kolla efter de saker du nämnt, samt kolla carfax om jag hittar nån riktigt intressant, samt kolla listan.

Tack så hemskt mycket, vill som sagt ha så bra koll som bara går inför detta, det är skillnad mot att köpa en vanlig bil och jag vill inte bli pålurad nåt jox! Länkar kommer säkert med tiden :)




Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

https://www.blocket.se/skaraborg/Dodge_ ... .htm?ca=11

Denna har jag varit och kollat på. Mycket fin invändigt och i lack, men två riktigt dåliga däck och fälgarna var riktigt risiga, även fotstegen skulle behöva lite upprustning. Inte den huv jag föredrar, men kanske inte kan vara alltför petig med min budget. Men känns som det kommer kosta en del att fixa upp det som behövs göras.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: På jakt efter min första Ram

Ja, nya inredningen är grymt fin från 2009 och framåt, den fick även en facelift vid 2013-årsmodell.

Fotstegen måste man underhålla hela tiden, så att de alltid har ett skydd, det är tyvärr ganska vanligt att de får sig ett par märken här och var, vilket dock går att fixa med lite puts.

Alltförjämnan ser man SUV:ar och Pickup:er med slitna fälgkanter, riktigt surt, känns som att förarna överskattar däckprofilen och tror att däcken automatiskt har sådan marginal att man kan köra emot kanterna utan problem i och med att bilen i övrigt är så pass stor. Givetvis bidrar det också med att det kan vara svårt att fickparkera o dylikt med bilar av denna storlek, men man kan i så fall försöka anpassa sig efter p-fickan.

mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Ja den faceliften gjorde panelen än mer förfinad med mjukare former, även runt den tiden som växelspaken försvann igen och ersattes med den lilla ratten på panelen? Eller var det ytterligare lite senare? Skulle ju verkligen inte tacka nej till en nyare, men för dyrt både i inköp och ägande [emoji1]

På original fälgarna, iaf vissa och även de på den jag kollade på, så sitter plastkåpor. På de nyare ska de tydligen vara lätta att plocka bort, men kompisen har en 2010 och försökte plocka bort dessa men utan att lyckas. För jag tror att fälgen under är fräsch. Finns en firma hemma i stan som lackar fälgar och liknade till förmånliga priser. Så det kan ju vara en idé om jag nu hittar nåt där fälgar eller steg är just dåliga.



Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Helt klart vänta ev lägga lite extra för att få en med "rätt" utrustning, kollade och bara en ny huv kostar från 22000 plus lack hehe


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: På jakt efter min första Ram

Ja precis, inredningen uppdaterades även i samband med faceliften, då kom även det roterbara växelreglaget till den 8-stegade lådan som var tillval (om jag minns rätt). Andra uppdateringar är bland annat elektrisk servostyrning, Pentastar-motorn på 3.6 liter, osv.

Dodge/Chrysler/Jeep har använt "plastkåpor" (som finish) på flertalet aluminiumfälgar under många år (främst vad gäller chrome-designen). T ex. för vissa Durango, Nitro, 300C, Ram osv. Plastkåporna är limmade permanent och hör till fälgen, de går inte att köpa lösa och går inte att jämföra med en billig navkapsel. Egentligen är de mer än likvärdiga med chrome-finish som läggs direkt på aluminiummaterialet, men de "rostar" inte, står emot salt bättre, håller finishen väldigt bra samt är lätta att rengöra. Nackdelarna är dock att de kan spricka (men om de får en sådan stöt så hade även vanliga aluminiumfälgar fått ett rejält märke), inte bör rengöras med någon stark fälgtvätt, osv.

Ska man plocka bort plasten så får man slå med hammare och stämjärn, sedan skrapa med ett fint rakblad och slipa i omgångar med olika kornstorlekar, ända ner till våtslip.

De kommer blir lite "tunnare" i designen med plasten borta men ser ofta helt okej om man får på en ny finish, i och med att alu-finishen förstörs då man tar bort limmet.

Stegen brukar vara rostfria från fabrik, går bra att putsa upp själv och underhålla :)

En sporthuv går att beställa från USA till ett betydligt lägre pris, man kan t ex. använda ShopUSA eller dylik frakttjänst.

Mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Dra mig baklänges! Vilket jobb, ser nog hellre till att hitta en med fräscha fälgar :) ska även upplysa honom om hur det ligger till.

Givetvis så faller ju inte en affär för mig på huven, men skulle föredra det. Lägger hellre pengarna på div annan extra utrustning :)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Kameramannen
SUV
Inlägg: 368
Blev medlem: lör 18 aug 2012, 18:29

Re: På jakt efter min första Ram

Import är inte ett alternativ? Grannen till vårt hus i USA hade sin -10 ute på craigslist för $17K eller så. Om du importerar by the book skulle en sådan hamna på 260 hemma. Inte billigare men större utbud tänkte jag
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

Tänkt tanken, har en kompis som brukar plocka hem båtar och därmed har lite kontakter. Men när var detta? Dollarn är hög just nu. Skatten hamnar högt också för en sån. Samtidigt är jag inte så säker på att banken skulle uppskatta att låna ut till ett sådant köp :/ synd dock, för som du sa, större utbud.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: På jakt efter min första Ram

Ja, sporthuv o dylikt kan man köpa till i efterhand, det är bättre att inrikta sig på övrig utrustning först och främst, som annars kan vara svårt och dyrt att eftermontera.

mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Användarens profilbild
d4l
Pickup Truck
Inlägg: 772
Blev medlem: tis 17 jan 2017, 18:58

Re: På jakt efter min första Ram

https://www.blocket.se/blekinge/Dodge_R ... ?ca=11&w=3

Denna fångade mitt intresse trots att det inte är en sport. Udda färg och den ser grym ut med skärmbreddare och de grova däcken. Lite över budget dock :/


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarens profilbild
Avenger
Administratör
Inlägg: 14740
Blev medlem: lör 18 dec 2010, 14:10
Ort: Sverige
Kontakt:

Re: På jakt efter min första Ram

Fin bil!

Är dock lite skeptisk till skärmbreddarna, tycker att de borde vara lackade i bilens färg fastän de är eftermonterade, då det finns så många kromdetaljer på en Laramie :) Men det är ju en smaksak.

mvh
Grab Life by the Horns! - Dodge

Bild
Skriv svar